top of page

Heveslerin Kursakta Kalmasına Neden Olan Startup Hataları

  • Osman
  • 25 Şub 2016
  • 2 dakikada okunur

Günlerden bir gün, her zamankinden faklı bir şekilde, hevesle, yüksek motivasyonla, ilhamla, yaratıcılıkla uyanırsınız. İşte o sabah bambaşka bir şekilde uyanan sadece siz değilsiniz, yıllardır yaptığınız birikimlerle artık tohumunu çatlatmak isteyen içinizdeki girişimci de nihayet uyanmıştır. Gerek web gerek mobil alanında son yıllarda hızını arttıran startup projeleri, “Yeni ve farklı ne yapabilirim?” düşüncesiyle girişimcilerin önce kendi, sonra başka insanların hayatlarını değiştirebilecek nitelikteki projeler olmaları bakımından, girişimciliğin umut veren filizleri.

Fakat her zaman hayaller gerçeğe dönüşemeyebiliyor. İş startup olunca başarıyı gölgeleyen hatalar, en sık yapılan hatalar ve gözden kaçırılanlar olarak kendini gösteriyor. Madem öyle, en sık yapılan startup hatalarına bakalım ki yolun başındayken yolun sonunu daha gerçekçi gözlerle görebilelim.

Boşluklarla Dolu, Belirsiz Hedefler

Bir anlık hevesle startup fikri oluşturmak, birçok girişimcinin hüsrana uğramasına neden olur. Hedefleri doğru belirlemek, iyi bir iş plânıyla mümkündür. Proje her ne ise, hedef kitlesini belirleme, ne kadar zamanda ne kadar sayıda kullanıcıya ulaşılacağı, önceliklerin belirlenmesi, akış şemalarının oluşturulması, ulaşılacak hedefi belirleyen etkenlerdir. Hedef belli değilse, yolda kalmak an meselesidir.

Gelir Plânı Ne Âlemde?

Startup projenizi gerçekleştirmek için ne kadar gelire ihtiyacınızın olduğunu iyi belirlemesiniz. Daha sonra yapılacaklar ise doğru yatırımcılarla kontak kurmak, hibe programlarını takip etmek, proje çağrılarına kulak kesilmek.

Projenize Gerçekten İhtiyaç Var mı?

Girişimcilerin heyecanla buldukları ilk fikre âşık olup, fikirlerini haddinden fazla önemseyerek kullanıcı odaklı düşünememeleri, startup’ların başarısız olmasına neden olan ilk etmenlerin başında gelir. Orijinali tutmuş bir işin benzerini yapmak ve talep olmayan bir alanda boşa kürek çekmek, sonun başlangıcını oluşturur. Fikirlerinizin ve projenizin ayaklarının yere basıp basmadığını, potansiyel kullanıcılarla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Sosyal medyayı ve dijital anketleri biraz da bu iş için kullanmayı deneyin.

Pazara Gidelim, Bir Tavuk Alalım

Ama orada tavuk satılmıyor, orası balık pazarı? Başarılı olan girişimcilere baktığımızda, geliştirdikleri proje ile ilgili pazarı ve sektörü tanıyan kişiler olduklarını görüyoruz. Ürünün/hizmetin geliştirilmesinden hedef kitleyi tanımaya, tanıtım araçlarını bilmeden doğru fiyatlandırma yapmaya kadar tüm konularda doğru strateji belirleyebilmeniz için pazarı iyi tanımalısınız. Bunun için de araştırmalarınızı uzun ve detaylı tutun. Mutluluğu yanlış yerlerde aramayın.

Kendinizi Olduğunuzdan Daha Başarılı ya da Başarısız Görmek

Proje başarısız olduğunda kendini suçlamak ve hemen pes etmekle, kendine fazla güvenip gerçekçi analizlerde bulunmadan hata üstüne hata yapmak, startup hatalarını oluşturan, farklı gözükse de aynı etkiye sahip davranışlar. Özeleştiriye en çok ihtiyacınız olduğu bu günlerde, aklına fikrine güvendiğiniz insanların fikirlerini alarak hareket edin. “Benden bir şey olmaz.”la “En iyisini ben bilirim.” Alamayacağınız madalyonun iki yüzü çünkü.

Unutmayın; hayallerin hayalde kalmaması için gerçek dünyaya kontrollü bir şekilde iniş yapmak gerekiyor. Çıkma kısmı sonra, zirveye.

Alıntı: Bionluk

 
 
 

Comments


bottom of page