top of page

BJK | VODAFONE ARENA

  • Yazarın fotoğrafı: kunduz bey
    kunduz bey
  • 4 May 2016
  • 5 dakikada okunur

23 Kasım 1947’de ilk karşılaşması ile kapılarını açan İnönü Stadyumu o günden günümüze Süleyman Seba, Hakkı Yeten (Baba Hakkı), Sanlı Sarıalioğlu, Rasim Kara, Rıza Çalımbay, Metin- Ali- Feyyaz ve daha birçok değerli isme ve bunun da ötesinde Beşiktaş ruhuna ev sahipliği yapmıştı.

2012-13 sezonunun 33. haftasındaki Gençerbirliği maçıyla İnönü Stadı’na veda eden Beşiktaş, Fikret Orman başkanlığındaki yönetimin yoğun çalışmaları sonucunda eski stadı yıkarak yerine kendi imkanlarıyla Vodafone Arena'yı inşaa etti.

Beşiktaş Camiasının 1065 gün süren stadyum hasreti, 11 Nisan 2016'da oynanan Beşiktaş-Bursaspor karşılaşmasıyla sona erdi.

10 Nisan 2016'da Protokol Açılışı gerçekleştirildi.

İnönü’nün güçlü tarihi mirasını, asil ruhunu ve Vodafone’un teknolojik gücünü arkasına alan Beşiktaş’ın yeni evi Vodafone Arena yeni zaferler için inşa edildi.

Vodafone, Beşiktaş'ın yeni stadyumunu Türkiye'nin ilk akıllı stadyumu haline getirdi. Avrupa ve Amerika'nın birçok yeni stadyumunda hayata geçirilen zengin içerikli dijital ekran çözümleri ile genişbant mobil ve Wi-Fi ağıyla donatılan Vodafone Arena, taraftarlara ve ziyaretçilere maç günleri unutulmaz bir deneyim yaşatmakta. Farklı boyutlarda HD monitörler, İnteraktif ekranlar stadın farklı farklı noktalarında; taraftar röportajları, istatistikler, promosyonlar ve o an oynanan diğer müsabaka sonuçlarını an be an yayınlanabiliyor. Yüksek hızlı mobil ve Wi-Fi internet bağlantısı ile akıllı telefonlarla maça ilişkin bilgilere istenildiği anda ulaşılması mümkün kılınyor.

Vodafone Arena, Beşiktaş’ın yeni evi olmanın yanı sıra, halkın eğlence ve güzel zaman geçirme ihtiyacını karşılayacak nitelikte dizayn edilmekte. Kompleks aynı zamanda eğlence merkezi, konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak da hizmet verecek şekilde tasarlandı. Uluslararası müsabakalar, ünlü sanatçıların konserleri, dünyaca tanınmış tasarımcıların defileleri de bu kompleksin çatısı altında kendine yer bulacaktır. Beşiktaş Müzesi, Kartal Yuvası stattaki yerini yenileyerek korurken, Vodafone Cep merkezi de taraftarlara ve ziyaretçilere hizmet edecek. Kısaca Vodafone Arena, sadece maç günlerinin değil, her gün gidilebilir, zaman geçirilebilir bir yaşam alanı olarak konumlanmaktadır.

Beşiktaşlılar'ın unutulmaz zaferler ve kupalar yaşayacağı Vodafone Arena ile buluşma günü 11 Nisan 2016... Beşiktaş-Bursaspor mücadelesiyle kapılarını açan Vodafone Arena, Beşiktaş'ın kendi mali kaynaklarıyla inşaa ettiği ve ülkemize kazandırdığı büyük bir eser olarak yükselmekte...

___________________________________________________________________

Türkiye’nin İlk Akıllı Stadyumu olan Vodafone Arena’da diğer birçok stadyumdan farklı olarak ilk günden beri akıllı stadyum altyapısı, mimarı projenin bir parçası olmuştur ve tüm mimari bu doğrultuda tasarlanmıştır. Bununla birlikte Vodafone Arena’yı Akıllı Stadyum yapan en önemli özelliklerden bir tanesi de yayın sisteminin ve mobil uygulamaların taraftar ile etkileşimli bir şekilde çalışıyor olması olarak öne çıkmaktadır.

Türkiye’nin İlk Akıllı Stadyumu olan Vodafone Arena’da tüm akıllı stadyum altyapısını besleyen veri ve telekom odaları kurulmuştur. 50 bin ziyaretçinin ihtiyacını karşılayacak, yüksek bant genişlikli Wi-Fi, 2G, 3G ve 4.5G ağ bağlantıları bulunmaktadır. Taraftarlar farklı noktalarda konumlanan ve tek merkezden yönetilen 700’den fazla etkileşimli ekran ve 2200’den fazla koltuk içi ekrandan maçın önemli pozisyonlarını ve maç istatistiklerini takip edebilmektedirler. Taraftar ile etkileşimli bir şekilde çalışan Vodafone Arena uygulaması ise akıllı stadyum deneyimini kusursuzlaştırmaktadır. Taraftarlan uçtan uca dijital bir deneyim yaşadığı Vodafone Arena’da, diğer birçok stadyumdan farklı olarak ilk günden beri akıllı stadyum altyapısı, mimarı projenin bir parçası olmuştur ve tüm mimari bu doğrultuda

İstanbul Boğazı görünürlüğüne sahip dünyadaki tek stat olan Vodafone Arena, hem eşsiz mimarisi hem de teknik özellikleriyle çevreye uyum sağlamış ve İstanbul'un dokusu haline gelmiştir. Böyle bir konumda bulunan Vodafone Arena, sadece bir stadyum olarak değil aynı zamanda bir eğlence merkezi, konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak konumlandırılarak İstanbul’a hizmet edecek çok amaçlı bir şehir kompleksi olarak inşa edildi. Vodafone Arena içinde Beşiktaş’ın maçlarının yanı sıra, uluslararası müsabakalar, ünlü sanatçıların konserleri, dünyaca tanınmış tasarımcıların defileleri de gerçekleştirilecektir. Vodafone Arena yalnızca maç günlerinin değil, kültür-sanat faaliyetlerinin de cazibe merkezi olacaktır.

Vodafone Arena içinde Türkiye’nin en büyük Kartal Yuvası, Vodafone Cep Merkezi, hazır ofis ve toplantı odaları olarak hizmet veren Vodafone Red Lounge by Workinton, moda gösterileri ve yemekli organizasyonların yapılabileceği çok amaçlı bir balo salonu, kurumsal etkinliklerin yapılabileceği lounge alanları ve Denizbank şubesi yer almaktadır. Beşiktaş Müzesi, Vodafone FreeZone Müzik Stüdyosu ve Divan Grubu tarafından hazırlanan ve haftanın 7 günü çalışacak restoranlar da yakın zamanda Vodafone Arena’da açılacaktır.

__________________________________________________________________________________________

tr.wikipedia.org

Vodafone Arena, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan 43.700 izleyici kapasiteli çok amaçlı stadyum. Ev sahibi Beşiktaşfutbol takımının eski stadyumu BJK İnönü Stadyumu yıkılarak aynı arazi üzerine inşa edilmiştir.

Vodafone Arena, 1947 yılında inşa edilen BJK İnönü Stadyumu'nun bulunduğu alana inşa edilmiştir.

İlk kez 23 Şubat 2004 tarihinde gündeme gelen ancak gerekli izinlerin çıkmaması nedeniyle ertelenen projenin inşa süreci resmi olarak 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılmıştır.

Beşiktaş İnşaat Yatırımları A.Ş. ve Kiptaş A.Ş. konsorsiyumu tarafından projelendirilen ve 2013 Haziran ayında mevcut Beşiktaş İnönü Stadyumu yıkılarak aynı yerde inşasına başlanan futbol stadyumu. Vodafone, stadyuma 2014-15 sezonundan başlayarak 15 sezon isim sponsoru olmuştur. Taraftarlardan gelen mektupları stadın temeline karıştırarak "Temelinde Aşk Var" adlı sloganı da başlatmıştır. Stadın çatısı 12 Kasım 2015' de kaldırılmıştır.

Vodafone Arena stadyumunda ilk düdük, resmi açılış töreninin ertesi günü 11 Nisan 2016 tarihinde Beşiktaş ile Bursasporarasında oynanan Süper Lig maçında çalındı. 38420 biletli seyircinin izlediği maçın 21. dakikasında, Beşiktaş'ın Mario Gómez'in ayağından bulduğu gol, Vodafone Arena'da atılan ilk gol olarak kayıtlara geçti.[4][5] Beşiktaş, 3-2 galip gelerek yeni stadında ilk maçını galibiyetle bitirdi.[6]

Vodafone Arena, DB Architects isimli firma mimarı Bünyamin Derman tarafından taşarlanmıştır.[7] Türk Telekom Arena veTimsah Arena ile Türkiye'nin C90 görüş açısına sahip stadyumlarından biri olarak tasarlanan yeni İnönü stadyumunda 147 kapalı loca, 4500 VIP tribün ve 162 engelli koltuğu bulunur. İki kat şeklinde tasarlanan stadyumum birinci katı 26°, ikinci katı ise 38°'dir.

Stadyum, UEFA stadyum kategorilerinde en üst seviye olan 4. kategori kriterlerini karşılamaktadır. Vodafone Arena'nın tasarımı bulunduğu yer ve yasal zorunluluklar nedeniyle modern stadyumlardan 3 alanda ayrılır.

Kolezyum modeli

Stadın etrafında bulunan Dolmabahçe Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi, Dolmabahçe Camii ve Boğaziçi nedeniyle Anıtlar Yüksek Kurulu, stadın etrafındak tarihi yapılar ile uyumlu bir tasarımla yapılmasını şart koşmuştur. Önerilen stadyum tasarımlarının bir çoğu metal, cam ya da kompozit malzemelerin kullanıldığı modern tasarımlardı. İlk tasarım şartını karşılamak için küfeki taşlarının kullanıldığı kolezyum modeli önerilmiş ve onay almıştır.

Dalga modeli tribünler

Modern stadyumlarda tribünlerin bulunduğu alanlar genelde aynı seviyede olur. Vodafone Arena'nın yapılacağı alan küçük ve etrafında taşıt yolları bulunduğundan tribünlerin yüksekliği köşelerde azalıp, kenarlarda artmaktadır. Bu durum tribünlere dalga modeli bir görünüm vermektedir. Doğu tribününün yüksekliği Anıtlar Yüksek Kurulu'nun bir diğer isteği doğrultusunda, Boğaz manzarısını kapatmaması için alçak tutulmuştur.

Eliptik tasarım

Modern stadyumların bir çoğu kare tasarımlar kullanır. 20. yüzyılda yapılan eski stadyumlar özellikle Olimpik stadyumlar ise tartan pist içerir. Tartan pist nedeniyle bu stadyumlar eski İnönü stadyumu gibi eliptik şekildedir. Tarihi eser olduğu için yıkılamayan iki kulesi ile uyumlu olması açısından yeni stadyum 1939'da yapılan tasarıma sadık kalmıştır. İçinde tartan pist olmasa da Vodafone Arena eliptik şekilde taşarlanmıştır.

Teknik özellikler

  • Koltuk kapasitesi: 43.700

  • Loca sayısı: 147

  • Loca koltuk toplam sayısı: 1903

  • VIP koltuk sayısı: 2100

  • Otopark: 600 araç

  • Engelli koltuk kapasitesi: 81 engelli koltuğu + 81 refakatçi (toplamda 162 koltuk)

  • Saha çizgisi ile tribün arasındaki uzaklık: -Kale çizgisi tribün arası 795 cm -Taç çizgisi tribün arası 615 cm

  • Basin tribünü kapasitesi: 186 kişi

  • Tamamı kapalı tribünler

  • C90 görüş açısı

  • Açılır kapanır koltuklar

  • Alttan ısınma

  • İki kat tribün yapısı

  • Kapalı ve açık otopark

  • Çatı özelliği: Çatı tüm tribünlerin üzeri kapalı olacak şekilde, kablo sistemle çözülmüş, PTFE kaplı olarak tasarlanmıştır

Türkiye’nin ilk çevreci stadı olacak olan Vodafone Arena, Beşiktaş Spor Kulubü’ne KSS Katkı Ödülü getirdi.

Comments


bottom of page